Nylig har Gjeldsregisteret i Norge skrevet om en stor økning i bruk av usikret kreditt i løpet av juli 2024. Men er dette grunn til bekymring? Ikke nødvendigvis. De viser også til at nordmenn hadde en stor nedgang i usikret gjeld i juni, noe som tyder på at nordmenn betaler ferieturer de har bestilt tidligere i år med feriepengene som kommer inn. Vi skal gå gjennom hvilke fordeler dette har, og hvorfor nordmenn gjør dette gang på gang hvert neste år.
En av hovedårsakene til at nordmenn låner penger i sommermånedene, er for å få råd til ferietur og kose seg. Men dette trenger nødvendigvis ikke å være et faresignal slik som gjeldsregisteret fremstiller det.
Alle vet at det er mye rimeligere å bestille en ferietur flere måneder i forveien før du reiser. Kjøper de midt i sesongen, er det ikke unormalt at prisene kan være 30 % høyere enn hva den var for 3 måneder siden.
Så hva ville du gjort?
A. Spare året før slik at du får råd til ferie neste år
B. Ta opp et lån med 20 % årlig rente for å spare 30 % av reisekostnadene
C. Bestille når du får feriepengene dine, og dermed betale 30 % mer istedenfor å ta opp et lån
De fleste vil nok svare B på disse alternativene, i og med at bunnlinjen tilsvarer at du sparer penger på dette. Bestiller du for eksempel en tur i mars og betaler på et lån i 3 måneder frem til feriepengene kommer, tilsvarer ikke dette mer enn 5-6 % effektiv rente på lånet. Fortsatt sparer du over 20 % av reisekostnadene enn hvis du hadde bestilt midt i feriesesongen.
Det er flere årsaker til at det er lurt å legge igjen bankkortet sitt hjemme og heller bruke kredittkort mens vi er på reise.
For det første er det som regel mye høyere gebyrer og valutapåslag på bankkonto enn mange kredittkort her til lands. På mange kort betaler du ikke mer enn 1,75 % valutapåslag når du handler og tar ut penger i minibanker. Bankkort har gjerne 2,5 % valutapåslag + andre gebyrer som kommer i tillegg.
For det andre finnes det mange kredittkort som gir rabatter mens du handler på reise. Dette kan være alt ifra dagligvarer, bensin, handel hos enkelte merkevarer og mye mer.
Her får du noen eksempler på dette:
Ikano Bank: Gir 2 % rabatt på dagligvarer og Shell bensinstasjoner, som også gjelder i utlandet. Kortet inkluderer også reiseforsikring for hele familien.
Santander kredittkort: Gir deg tilgang til over 200 butikker og tjenester på nett som du kan spare penger på, inkludert booking av reiser og opphold. I tillegg har gebyrfri Visa inkludert reiseforsikring som normalt koster over 1800 kroner hos de fleste forsikringsselskaper.
Andre eksempler på gode kredittkort på reise er FT Bank og re:member Black. Disse har også mange fordeler på handel og reiseforsikring inkludert.
De fleste nordmenn er klar over dette, og benytter derfor mer av kredittkort enn bankkort i ferietidene. Det er altså ikke grunn til bekymring selv om vi ser en økning av bruk av kredittkort i løpet av sommermånedene.
Selv om det kan i enkelte tilfeller lønne seg å låne penger, er det viktig å tenke over når disse pengene skal bli tilbakebetalt. Det er nettopp derfor mange velger å betale tilbake gjelden sin når feriepenger eller skattepenger kommer inn. Det er absolutt ikke lønnsom å betale på et lån i flere år for å tilbakebetale en ferietur.
Sett derfor opp et budsjett på hvor mye du trenger å låne, og vær sikker på at du kan betale tilbake dette lånet innen kort tid. Prøv å unngå unødvendige tilleggskostnader som hindrer deg i å betale gjelden din i tide. Hvis ikke kan både kredittkort og forbrukslån bli svært dyre å betale på i lengden.
Men blir det for mye, så kan du søke om å samle gjelden din før det er for sent. Da får du som regel mye bedre rente enn hvis du betaler på flere forskjellige smålån samtidig.